AMERIŠKA BOROVNICA (Vaccinium corymbosum)

Ameriška (debeloplodna - žlahtna) borovnica je rastlina s prav posebnimi zahtevami. Grmi zrastejo v optimalnih razmerah tudi do 2 m v višino. Plodovi so nekajkrat debelejši kot pri navadni gozdni borovnici, vendar so manj aromatični. Imajo dvakrat več mineralov in trikrat več C-vitamina kot pri navadni gozdni borovnici. Jagode so temno modre barve s poprhom, sladko-kislega okusa, meso v notranjosti ploda je zelenkaste barve in postopoma zorijo do 5 tednov.

2 do 3-letne sadike sadimo konec oktobra in v novembru ali spomladi takoj, ko so ugodne razmere za sajenje. Jeseni sajene sadike ez zimo prekrijemo s smrekovimi vejami, v kolikor to omogo a grm.

Borovnice uspevajo na sončni legi, le v k i s l i zemlji ( pH je 3,8- 5,0 ), bogati s humusom. Ker razvijejo dokaj plitev koreninski sistem z gostim spletom drobnih koreninic, ne smejo trpeti suše. Zato moramo v sušnem obdobju poskrbeti za zalivanje. Premalo humusa v tleh, suša in premalo kisla tla (pH 5,5 in manj) so vzrok, da začne grm borovnice hirati in dokaj hitro lahko tudi propade. Zato moramo že ob sajenju poskrbeti za primerno rahlo in kislo zemljo !

Za sajenje pripravimo dovolj veliko sadilno jamo, široko okrog 0,8 m in globoko do 0,4 m. Stene in deloma dno sadilne jame obložimo s plastično folijo, da preprečimo razkisanje zemlje, v katero posadimo borovnice. Dno sadilne jame mora ostati prosto, da voda lahko odteka. Zemljo za sajenje pripravimo iz šote in kisle gozdne zemlje bogate s humusom (najboljše je, da je ta od tam, kjer v gozdu rastejo borovnice in iglavci). Borovnico posadimo nekoliko globlje, kot je rasla v drevesnici in na površini napravimo še zastirko iz iglic (bor, smreka) ali(in) žaganja iglavcev, debelo 5 - 10 cm. Zastirko stalno obnavljamo (vsaj dvakrat na leto). Mešanici zemlje in šote lahko dodamo 0,2 do 0,4 kg kislega mineralnega gnojila (gnojilo za rododendrone), s katerim borovnice dognojujemo tudi pozneje, vendar v manjših količinah (~ 10 dag). Tako dosežemo, da je zemlja ves čas rasti primerno kisla in dobro založena s hranili.

Ameriške borovnice vzgajamo podobno kot črni ribez. Skrbimo, da zamenjujemo izrojene veje z novimi-mladimi. Premočne enoletne poganjke lahko nekoliko prikrajšamo. Ker cvetijo dokaj pozno (konec maja), skoraj ni nevarnosti za spomladansko pozebo cvetja.

Če sadimo večje število grmov, potem izkopljemo samo eno dovolj veliko sadilno jamo (jarek), veliko toliko, da ima vsak posamezni grm dovolj prostora.

Pri ameriakih borovnicah zaenkrat ve jih problemov z boleznimi in škodljivci ni, vendar bi priporočili vsaj dve škropljenji z bakrovimi pripravki: jeseni, ko odpade listje in zgodaj spomladi pred brstenjem.

V času zorenja moramo pridelek zaščititi pred ptiči z mrežo.

Le ob upoštevanju zgoraj naštetih dejstev, bodo ameriške žlahtne borovnice lepo uspevale in dajale obilen pridelek.

 

NAZAJ na prvo stran


Skica sajenja ameriških borovnic
(za povečavo klikni na skico)