ŠTIRJE
ENOSTAVNI RECEPTI
ŠPARGLJEVA JUHA - 5 oseb
15-25 dag špargljev
1 kisle smetane
velika žlica pšeničnega zdroba (srednje velika žlica moke)
1,0 l vode (ali 0,5 l vode + 0,5 l mleka)
sol, sladkor, muškatni orešek
Očiščene, na koščke narezane šparglje kuhamo 10 min. v približno 5 dcl osoljene
in rahlo sladkane (1 kavna žlička) vode.
Zmiksamo s palčnim mešalnikom ter zalijemo s preostankom vode (po želji z delom
mleka).
Ko zavre, zakuhamo pšenični zdrob ter v juho vlijemo kislo smetano. Začinimo
z muškatnim oreškom.
Če gostimo z moko, jo zamešamo v smetano in prevremo.
Lahko pa tudi ne gostimo z moko ali zdrobom - v tem primeru damo malce več špargljev.
ŠPARGLJI V SOLATI
1 kg zelenih špargljev
sol, sladkor, jabolčni kis, ekstra deviško oljčno olje
Očiščene cele šparglje, srednje debeline, kuhamo ~ 3-5 minute v 5 dcl osoljene
in rahlo sladkane vode.
Potem jih odlijemo in ohladimo. Hladne narežemo na 2 - 3 cm dolge koščke.
Rahlo posolimo, dodamo dober domač jabolčni kis in oljčno olje.
Po želji dodamo peteršilj in/ali kakšno drugo začimbo. Vse skupaj premešamo.
OCVRTI ŠPARGLJI
1 kg srednje debelih špargljev
sol, moka, jajca, drobtine, olje, limona
Očiščene šparglje lahko uporabimo cele ali jih prerežemo na polovico. Najprej
jih povaljamo v moki,
nato v jajcih in nazadnje v drobtinah. Tako pripravljene ocvremo na olju. Najboljše
je uporabiti oljčno olje.
Za peko raje uporabljajte rafinirano oljčno olje in ne ekstra deviškega, ker
je tega škoda pregrevati.
Ocvrte šparglje servirate lahko še s koščki sira, tatarsko omako oz. po lastni
želji in domišljiji.
Ne pozabite nakapati z limoninim sokom.
ZELENI ŠPARGLJI Z JAJCEM
1 kg zelenih špargljev
čebula, sol, 3 - 4 jajca, olje, (česen, poper,…), vegeta
V ponvi segrejemo oljčno olje, dodamo sesekljano čebulo in jo svetlo rumeno
spražimo.
Nato dodamo očiščene, na koščke narezane šparglje in jih popražimo, da se zmehčajo.
Dodamo malenkost sesekljanega česna, sol, poper ali začinimo po lastnem okusu.
Na koncu dodamo še stepena jajca. Jed ponudimo kot jajčno omleto
ali kot samostojno jajčno jed - (kot gobe z jajcem).
Dober tek !
Najboljši in
edino dobri šparglji so sveži šparglji !