NEKAJ RECEPTOV ZA PRIPRAVO ŠPARGLJEV
ŠPARGLJI Z ZELENO IN JABOLKOM
Kuhane šparglje naložite na krožnik. Zeleno (lahko tudi stebla steblaste
zelene) in olupljena jabolka narežite na način "yulijen" (kot vžigalice
veliki rezanci). Posebej zmešajte jogurt, oljčno olje, kis, limonin sok,
sol, poper in malenkost gorčice. Z mešanico jabolk in zelene posujte stebla
špargljev in vse skupaj prelijte s pripravljeno omako. Jed ponudite kot hladno
predjed ali kot samostojno jed s črnim kruhom.
ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA
Na oljčnem olju popražite sesekljano čebulo, dodajte na kolobarje narezane šparglje
in očiščeno narezano jušno zelenjavo. Ko je zelenjava spražena, jo zalijte
s kostno juho ali vodo. Skuhano zelenjavo s paličnim mešalnikom zmiksajte,
da dobite gladko kremno juho. Dodajte sol, poper, muškatni orešček,
malenkost luštrka in belo vino ali limonin sok. Iz kisle smetane, rumenjaka
in drobno narezanega drobnjaka pripravite legir, s katerim juho zgostite. Po legiranju
juha ne sme več vreti. Kot zakuho uporabite vršičke špargljev, ki ste
jih prihranili.
ŠPARGLJI V FRIKASEJU
1 kg špargljev, sol 1,5 dcl močne juhe, 3 rumenjaki, sok pol limone in ravno
toliko vina
Šparglje ogulite in skuhajte v slani vodi ter jih na ogretem krožniku oblijte
z omako. Omaka: juho, rumenjake, vino in limonin sok žvrkljajte nad vrelo vodo,
da se zgosti in nato še nekaj časa na nizki temperaturi.
RIŽOTA S ŠPARGLJI IN PARMEZANOM
Na oljčnem olju popražite na kolobarje narezano mlado čebulo, narezane šparglje,
svežo zeleno in rdečo papriko, malenkost sesekljanega česna in na kocke narezan
olupljen paradižnik brez semen. Jed začinite s poprom, soljo, baziliko in luštrkom.
Izboljšajte z belim vinom. Posebej skuhajte ali zdušite riž in ga zmešajte
s pripravljeno omako. Pred serviranjem posujte jed s sesekljanim peteršiljem
ali drobnjakom. Poleg ponudite nariban parmezan.
ŠPAGETI S ŠPARGLJI
Špagete skuhajte, odcedite, splaknite z vodo in servirate. Omako za špagete
pripravite tako, kot je opisano pri rižoti. Papriko lahko opustite, količina paradižnika
pa naj bo večja.
SPOMLADANSKA SOLATA IZ TESTENIN, ŠPARGLJEV IN RUKOLE
Testenine skuhajte, odcedite in ohladite s hladno vodo. Šparglje ogulite,
skuhajte in ohladite. Rukolo očistite in operite. Na krožnik položite rukolo,
nanjo naložite šparglje. Testenine pomešajte z oljem, kisom, jogurtom,
sesekljano šalotko, pehtranom, soljo in poprom. Mešanico testenin in
začimb položite na krožnik in servirate. Zraven ponudite še preliv iz olja,
kisa, šalotke, soli in pora. Začimbe in druge dodatke dodajte po okusu.
ŠPARGLJI Z MLADO ČEBULO
Šparglje operite, ogulite in na hitro skuhajte v vreli slani vodi. Odcejene
in ohlajene šparglje narežite na kolobarje. Na kolobarje narežite tudi spomladansko
čebulo in vse skupaj pomešajte z oljčnim oljem, kisom, limoninim sokom, soljo
in poprom. Na krožnik položite list mehke zelene solate, nanj pa mešanico
špargljev, čebule in začimb. Dodajte žlicko jogurta ali kisle smetane in
okrasite z vrtnimi jagodami.
ŠPARGLJI Z DROBTINAMI
3/4 kg špargljev, 2 kuhani jajci, 2 celi jajci, 20 dag naribanega trdega
sira, košček masla, drobtine
Kuhane in odcejene šparglje naložimo v pomaščeno jensko posodo in potresemo
z drobtinami. Jajca razžvrkljamo in potresemo po špargljih, prav tako trdi
naribani sir in narezani dve trdo kuhani jajci. Na vrh damo manjše košcke
masla. Nato posodo postavimo za 15 minut v vročo pečico. Ponudimo k pečenemu mesu
ali riževi solati.
OCVRTI ŠPARGLJI
1,5 špargljev, sol, 2 jajci, drobtine, 100 g naribanega parmezana, maščobo
za cvrenje.
Preliv: 150 g kisle smetane, 4 žlice solatne majoneze, sol, poper, peteršilj,
koper
Šparglje ogulimo in jih v rahlo osoljenem kropu kuhamo 5-10 minut. Odcedimo,
prelijemo z mrzlo vodo in ponovno odcedimo. Razžvrkljamo jajci. Na drugi krožnik
stresemo drobtine in jih pomešamo z naribanim parmezanom. Odcejene šparglje
povlečemo skozi jajce, nato jih povaljamo v drobtinah. V cvrtniku segrejemo maščobo
za cvetje na temperaturo 175 stopinj. Po porcijah ocvremo panirane šparglje,
da zlato porjavijo. Odcedimo jih na plasti papirnih prticev in shranimo na toplem.
Za omako zmešamo kislo smetano in majonezo, primešamo sesekljani peteršilj
in koper. Ponudimo k špargljem, zraven pa postrežemo še tanko narezano
šunko.
ŠPARGLJI Z JAJCI - MALO DRUGAČE
1/2 kg špargljev, 8 jajc, 13 dag masla ali olja 2 žlici sladke smetane, sol,
poper
Šparglje ogulimo, odrežemo spodnji trdi del ter jih skuhamo v slani vodi.
Dobro jih odcedimo in narežemo na manjše koščke. Jajca razžvrkljamo
s smetano, soljo in poprom. Na manjšem delu masla popečemo šparglje,
da se tekočina izpari. Na preostalem maslu spečemo razžvrkljana jajca (naj bo
temperatura nizka). Na koncu vmešamo še šparglje.
Najboljši
in edino dobri šparglji so
sveži šparglji !